Upustvo za upotrebu
livenog posudja

Pre nego upotrebite tiganj ili nakon dugog ne korišćenja posudja neophodno je da:

  • Na tiganj dodajte kašiku masti ili ulja.

  • Tiganj pečete u rerni 20 minuta na 250°C.

  • Ovim postupkom tiganj dobija prirodni, nelepljivi, zastitni sloj za koji se hrana neće zalepiti.

  • Nakon 20 minuta, tiganj izvadite iz rerne, prebrisite I ostavite da se osuši.

  • Što se tiganj više koristi, zaštitni sloj se povećava a hrana se manje lepi.

Kako se čisti tiganj?

  • Posle korišćenja, tiganj operite vrućom vodom, sundjerom uklonite hranu, I obrišite krpom.

  • Nemojte prati tiganj u mašini za sudove.

  • Ako se neka hrana nije skinula tokom pranja, sipajte so u tiganj I operite sundjerom.

  • Ne ribajte tiganj žicom i ne ostavljajte tiganj da stoji u sudoperi.

  • Nakon pranja kada se tiganj osuši, namažite ga uljem ili mašću u tankom sloju, ovako se formira zaštitni sloj i tiganj je spreman za upotrebu.

  • Tiganj čuvati na suvom.

Odgovori na sva Vaša pitanja!

Da li je Posudje od livenog gvožđa zdravo za spremanje hrane?

  • Naucnici su utvrdili da je liveno posudje, najzdravije i najekonomičnije za spremanje hrane.

  • Preporuka lekara je da ljudi koji su anemicni ili osetljivog zdravlja, treba da koriste bas ovo posudje.

  • Tiganj koristi najmanje ulja i samim tim je spremanje hrane zdravije.

  • Premazite vaš tiganj tankim slojem ulja i spremanje hrane može da počne. Hrana neće izgoreti, niti zalepiti, a ukus je osetno bolji.

  • Posudje od aluminijuma reaguje u dodiru sa hranom i apsorbuje se u velikim količinama, zbog prisustva aliminijuma ne preporucuje se obolelima od Alchajmerove bolesti.

  • Teflon tiganji se ne mogu koristiti na visokim temperaturama, brzo se grebu, pa koristeci ovakav tiganj sa oštećenim teflonskim premazom uopšte nije bezbedno.

  • Inox posudje se se nejednako zagreva pri cemu dolazi do formiranja crnih tačaka koje gore hranu. Inox posudje nije predviđeno za visoke temperature.

  • Keramičko posudje je opasno jer ispušta olovo u hranu, pogotovo kad se skine zaštitna glazura. Olovo je opasno i u malim količinama i izaziva oštećenje nervnog sistema.

  • Setite se da je liveno posudje, tiganj i šerpe izbor nasih baka I deka.

Da li je rostilj moguće spremiti pomoću ovog posudja?

  • Najveće prednosti koje posudje od livenog gvožđa nudi su upravo prilagodjivost razlicitim vrstama kuvanja I neverovatna otpornost na visoke temperature. Zagrevajte tiganj koliko želite, bez ikakvog straha a spremati rostilj koristeći posudje postaće prava zabava.

  • Tiganj i grilovano povrće? Grilovanje povrća nikad nije bilo lakše, pritom je sve savršeno ispečeno spolja a ne raspada se.

  • Hleb je spolja hrskav, a iznutra veoma mekan, jedan od razloga zašto je baš ovo posudje bilo izbor naših baka.

  • Ne retko nakon kuvanja na šporetu, hranu treba zapeći u rerni. Liveni tiganj je idealan za to.

  • Posudje je odlicno za kuvanje hrane, jer voda u njima moze da kljuca.

  • Idealni su za spremanje hrane u prirodi, na žaru. Posudje koje može zameniti rernu i ekspres lonce u prirodi, svakako je vredno pažnje.

Da li se hrana lepi za tiganj?

  • Ne, hrana se nece lepiti za tiganj ako se pre prve upotrebe premaze tankim slojem ulja ili masti i nakon toga zapece u rerni. Tako se stavra prirodni zaštitni sloj koji tiganj čini nelepljivim. Postupak se ne ponavlja pri svakom korišćenju, već kada se taj premaz skine.

  • Moderno posudje koje vremenom postaje sve gore i opasnije za upotrebu, liveni tiganj što se duže koristi postaje sve bolji.

Ako koristim tiganj za prženje hrane da li će hrana da zagori?

  • Da ne bi doslo do zagorevanja posudje mora biti dobro zagrejano pre kuvanja, ovim postupkom se sprecava zagorevanje hrane na pojedinim mestima.

  • Zagrejan tiganj ostaje vruć i nakon gašenja ringle ili rerne. Što je jako dobro za serviranje hrane u njemu.

  • To je zato što tiganj šalje veću topltu, čak 10 puta više nego tiganj od nerđajućeg čelika.

Da li tiganj ima rok trajanja?

  • Posudje od livenog gvožđa je poznato po svojoj izdržljivosti, pa čak i distribuciji toplotne energije.

  • Može se koristiti više stotina godina, ali ako zanemarite posudje, moze doci do rdjanja.

  • Srećom tiganj lako mozete oživeti, nakon čišćenja, premaza jestivim uljem i pečenjem u rerni, posudje će biti kao novo i spremno za korišćenje.

  • Ukoliko niste nasledili posudje, kupovinom istog, kupujete nasleđe budućim generacijama.

Pa ima li neke mane to posudje, da li je skupo?

  • Posudje je teško, mora biti zagrejano pre spremanja hrane i zahteva pažljivo rukovanje kada je vruće, jer zrači toplotu mnogo više nego moderno posudje.

  • Ove mane su vise nego zanemarljive, jer zdravlje nema cenu.

  • Posudje mozete nabaviti u Gasko prodavnici po vise nego povoljnijim cenama.

  • U poredjenu sa ne zdravim modernim posudjem, Posudje od livenog gvožđa je znatno jeftinije. Pozovite naš tim I pitajte sve što Vas zanima!